Τα οικονοµικά τους αποτελέσµατα κρίνονται απογοητευτικά για την επιβίωσή τους είτε διαθέτουν σηµαντικό επενδυτή, είτε όχι, οπότε τα προβλήµατα βγαίνουν πολύ πιο εύκολα στην επιφάνεια.
Μεγάλη έρευνα, στην οποία καταγράφεται η οικονομική κατάσταση των πέντε δημοφιλέστερων ομάδων της χώρας (Ολυµπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Αρης) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον και τη βιωσιμότητά τους.
Σηµείο αναφοράς των καταστάσεων είναι η οικονοµική χρήση που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου 2010 και έληξε στις 30/6/2011, όπως δημοσιεύεται από την εφημερίδα Goal.
Στην αρχή της έρευνας δημοσιεύονται τα παρακάτω στοιχεία έτσι ώστε να γίνει εύκολα κατανοητή.
A) Όλα τα στοιχεία που παρατίθενται προέρχονται από τις οικονοµικές καταστάσεις και τις παρατηρήσεις των ορκωτών ελεγκτών που τις συνοδεύουν. Αρα θεωρείται για τους σκοπούς της ανάλυσης ότι δεν υπάρχουν «λογιστικά τρικ» που δεν έχουν καταγραφεί και η εικόνα τους είναι αυτή που εµφανίζεται.
B) Κάποιες φορές οι παρατηρήσεις των ορκωτών διαφοροποιούν ή και ανατρέπουν τα αναγραφόµενα στις καταστάσεις. Αρα στους πίνακες που ακολουθούν γίνεται αναπροσαρµογή µε βάση τα γραφόµενα από αυτούς. Με βάση την αρχή της συντηρητικότητας οποιαδήποτε αναφορά του ορκωτού στο πιστοποιητικό του θα έπρεπε να λογιστικοποιείται. Οι ΠΑΕ, όπως θα διαπιστώσετε, είναι αρκετά αισιόδοξες και δεν περνούν στους ισολογισµούς τους το πλήθος των παρατηρήσεών τους.
Γ) Σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται µνεία µεταγενέστερων της 30ής Ιουνίου του 2011 γεγονότων, που επηρεάζουν τα µεγέθη των εξεταζοµένων περιόδων. Και αυτά λαµβάνονται υπόψη για την αναπροσαρµογή των µεγεθών. Αν έχουν υπάρξει άλλα που δεν αναφέρονται τότε αποτελεί έλλειψη λόγω µη διαθέσιµων στοιχείων.
Δ) Οι δηµοσιευµένες οικονοµικές καταστάσεις χωρίζονται σε δύο κύρια µέρη: α) τον ισολογισµό και β) τα αποτελέσµατα χρήσης. Ο ισολογισµός εµφανίζει την περιουσιακή κατάσταση και τις υποχρεώσεις της εταιρείας κατά την 30/6/2011 (και πώς αυτά µεταβλήθηκαν την τελευταία χρονιά) και τα αποτελέσµατα χρήσης το πώς κυµάνθηκαν τα έσοδα/έξοδα της χρήσης από 1/7/2010 έως 30/6/2011.
Με άλλα λόγια, ο ισολογισµός δείχνει το χρέος µιας ΠΑΕ και τα αποτελέσµατα το πλεόνασµα ή έλλειµµα µίας χρονιάς. Το βασικότερο συµπέρασµα είναι βεβαίως ένα και µόνο. Τα οικονοµικά τους αποτελέσµατα κρίνονται απογοητευτικά για την επιβίωσή τους είτε διαθέτουν σηµαντικό επενδυτή (όπως συµβαίνει αυτή τη στιγµή µόνο µε τον Ολυµπιακό) είτε όχι, οπότε τα προβλήµατα βγαίνουν πολύ πιο εύκολα στην επιφάνεια.
Όπως και για την ελληνική οικονοµία έτσι και για την πραγµατική οικονοµία του ελληνικού ποδοσφαίρου απαιτείται restart. Με δύο στόχους. Ο πρώτος για να περιορίσουν τις υποχρεώσεις τους (ληξιπρόθεσµες ή µελλοντικές) προκειµένου να µην αντιµετωπίσουν πρόβληµα µε τις διατάξεις του financial fair play. Kαι ο δεύτερος για να προσελκύσουν πραγµατικούς επενδυτές που θα κρίνουν ότι αξίζει τον κόσµο να ασχοληθούν σοβαρά και όχι να κάνουν ένα πέρασµα και να εξαφανιστούν...
Η ζημιά των 72 εκατ. ευρώ!
Α) Ο Παναθηναϊκός, λόγω της συµµετοχής του στο Champions League, είχε τα περισσότερα έσοδα (49,8 εκατ. ευρώ) αφήνοντας πίσω του τον Ολυµπιακό (37,3 εκατ. ευρώ), που πλήρωσε τη δική του αποτυχία στην Ευρώπη, κατά 33,5% περίπου. Επίσης ο ΠΑΟΚ ξεπέρασε τα έσοδα της ΑΕΚ κατά 10% περίπου, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η αγωνιστική επιτυχία βρίσκεται σε άµεση συνάρτηση µε την αύξηση των εσόδων µίας ΠΑΕ.
Β) Την αµέσως προηγούµενη χρονιά ο Ολυµπιακός ήταν ο θεαµατικός νικητής των εσόδων για τους ακριβώς αντίθετους λόγους από την τελευταία χρήση.
Γ) Τα συνολικά έσοδα των 5 ΠΑΕ σηµείωσαν πτώση κατά 9%, ποσοστό που θεωρείται µικρό σε σχέση µε τη γενικότερη ύφεση της χώρας. Στην τρέχουσα χρήση θεωρείται ότι το ποσοστό αυτό θα µειωθεί περαιτέρω δραµατικά.
Δ) Τα συνολικά έξοδα των 5 ΠΑΕ αυξήθηκαν σε ποσοστό 3%, πορεία αντιστρόφως ανάλογη µε αυτήν των εσόδων.
Ε) Εξαιτίας των ανωτέρω το αρνητικό λειτουργικό αποτέλεσµα των 5 ΠΑΕ αυξήθηκε κατά 54%. Στην κατηγορία αυτή συνέβαλε κατά κύριο λόγο ο Ολυµπιακός που εµφάνισε λειτουργικές ζηµίες 37 εκατ. ευρώ (!) έναντι λειτουργικού κέρδους 4 εκατ. ευρώ την προηγούµενη χρονιά. Ο Παναθηναϊκός βελτίωσε τη ζηµιά του από 29,5 σε 12,7 εκατ. ευρώ (που έτσι κι αλλιώς είναι δυσθεώρητο νούµερο), η ΑΕΚ παρήγαγε αρνητικό λειτουργικό αποτέλεσµα 10-11 εκατ. ευρώ (σταθερή στις… ζηµιές της), ενώ αξιοσηµείωτο είναι ότι οι οµάδες της Θεσσ/κης εµφανίζονται πιο µαζεµένες µε µικρές λειτουργικές ζηµίες.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου