Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Guardian: Έλληνες πτυχιούχοι απελπισμένοι μεταναστεύουν στην Αυστραλία


Eικόνες των αρχών του αιώνα, με τη μαζική μετανάστευση Ελλήνων σε Αυστραλία θυμίζει σήμερα η κατάσταση στην Lonsdale Street, στην καρδιά της Μελβούρνης, όπου βρίσκεται η έδρα της ελληνικής κοινότητας.

''Μόνο που οι σύγχρονοι μετανάστες '', όπως σημειώνει άρθρο της Guardian στο διαδίκτυο, ''είναι διακεκριμένοι επιστήμονες, με πτυχία σε ιδιαίτερα δύσκολους τομείς''.
Ο Bill Παπαστεργιάδης, δικηγόρος και πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας, περιγράφει την τραγική κατάσταση με περισσότερους ανθρώπους να φτάνουν με κάθε πτήση, έτοιμοι να εργαστούν οπουδήποτε, ο καθένας με μια σπαραχτική ιστορία... ''Πολλοί φτάνουν και είναι πραγματικά χαμένοι. Τους βάζουμε σε σπίτια εδώ στο κέντρο, συχνά 5-6 μαζί''...
Η ''έξοδος'' είναι μόνο ένα κομμάτι του δράματος που ζει η Ελλάδα αυτή την περίοδο, υπογραμμίζει το άρθρο, παραθέτοντας ορισμένα στοιχεία που σοκάρουν:
''Φέτος μόνο 2,500 Έλληνες έφτασαν στην Αυστραλία ενώ οι αρχές στην Αθήνα λένε ότι άλλοι 40,000 εξεδήλωσαν ενδιαφέρον για τη δύσκολη διαδικασία της εγκατάστασης στην Αυστραλία''.
Η Αυστραλία αποτελεί πόλο έλξης για τους Έλληνες, αλλά φέτος μόνο 134 βίζες δόθηκαν σε Ελληνες, οι περισσότερες για οικογενειακούς λόγους. Παράλληλα δόθηκαν 102 φοιτητικές βίζες.
''Οι άνθρωποι λένε συχνά ότι δεν θέλουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους στην Ελλάδα'', λέει ο Παπαστεργιάδης. ''Τις προάλλες μιλούσα στο τηλέφωνο με έναν Έλληνα υδραυλικό ο οποίος εδώ και 8 μήνες είναι άνεργος, έχει τρία παιδιά και σκέφτεται να αυτοκτονήσει. Την ίδια ημέρα έλαβα ένα γράμμα από καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών που επιθυμεί και αυτός να μεταναστεύσει με την οικογένειά του''.
Στην Αυστραλία, τονίζει η Guardian, το μαζικό αυτό κύμα μετανάστευσης έχει 'τρομάξει' τους παλιούς μετανάστες που έφυγαν από την χώρα το 50-60 λόγω των συνεπειών του πολέμου και της φτώχειας.
Το άρθρο τέλος κάνει λόγο για την πολιτική των κυβερνήσεων στην Ελλάδα, οι οποίες επί χρόνια αρνούνταν το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού,  αλλά και για την ελπίδα που διατηρούσαν αρκετοί 'παλιοί μετανάστες' να επιστρέψουν στην πατρίδα...
Τώρα με το σοκ της κρίσης στην Ελλάδα η επίδα αυτή έχει πια διαλυθεί, ενώ οι νέοι Έλληνες, ''στην πλειοψηφία τους μορφωμένοι και πολύγλωσσοι δεν έχουν πλέον δυνατότητα επιβίωσης σε μια χώρα που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση''...

Πηγή : mediagate.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου