Δεκάδες χιλιάδες καρναβαλιστές κατέκλυσαν και φέτος την Πάτρα, όπου η μεγάλη παρέλαση της Κυριακής, ξεκίνησε το μεσημέρι της Κυριακής με σχετικά καλό καιρό, παρά τις «απειλές» των μετεωρολόγων. Αντίστοιχες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις της χώρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πολιτικοί της κεντρικής σκηνής φαίνεται να απέφυγαν να εκτεθούν στις... ορέξεις των καρναβαλιστών.
Συνολικά συμμετείχαν 138 πληρώματα, πολλά μαζί με τα άρματά τους, ενώ η παρέλαση θα κλείσει με τρία άρματα από τα οποία θα αρχίσει ο πατροπαράδοτος πλέον σοκολατοπόλεμος.
Εδώ θα βρείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις, όπως τις καταγράφουν τα πρακτορεία (το άρθρο θα ανανεώνεται συνεχώς).
Στα ξενοδοχεία της πόλης η πληρότητα ξεπέρασε το 90%, ενώ μεγάλος αριθμός επισκεπτών φιλοξενήθηκε σε συγγενικά και φιλικά σπίτια. Στο μεταξύ από την εξέδρα των επισήμων παρακολούθησαν την παρέλαση εκπρόσωποι ξένων πρεσβειών, ενώ εμφανής ήταν η απουσία πολιτικών.
Η αυλαία του πατρινού καρναβαλιού είναι προγραμματισμένη για τις 9.00 το βράδυ στο μώλο της Αγίου Νικολάου, όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης.
Μετά την προβολή βίντεο-ανασκόπησης των εκδηλώσεων από γιγαντοοθόνες, η παράδοση του Βασιλιά Καρνάβαλου στην πυρά είναι το σύνθημα για τρελό γλέντι στους δρόμους ως τα ξημερώματα.
Παρέλασαν πρώτοι οι «Αγανακτισμένοι»
Πριν από τη έναρξη της παρέλασης, περίπου 100 άτομα έκαναν πορεία στους δρόμους απ΄ όπου θα περνούσαν τα άρματα και οι καρναβαλιστές, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά των νέων οικονομικών μέτρων.
Μεταξύ των πανό κυριαρχούσε το μήνυμα για «Αντίσταση», ενώ δεν έλλειψαν και μηνύματα σχετικά με την πρόσφατη υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων για την καταστροφή του Διστόμου από τους Ναζί.
«Οι κουδουναραίοι του μαρτυρικού Διστόμου και όλων των πόλεων της Ευρώπης που έσφαξαν οι Γερμανοί ναζιστές χτυπάμε τα κουδούνια πάνω από τα αίματα των θυμάτων τους για να ξυπνήσουν οι όποιοι αμετανόητοι απόγονοί τους», έγραφε το συγκεκριμένο πανό.
Η Αστυνομία είχε πάρει αυξημένα μέτρα ασφαλείας, ενώ αρκετοί από τους θεατές τους χειροκροτούσαν.
Τελικά η πορεία ολοκληρώθηκε χωρίς απρόοπτα και στη συνέχεια ξεκίνησε η μεγάλη παρέλαση με επικεφαλής τον βασιλιά καρνάβαλο, ενώ ακολούθησαν τα σατιρικά και καλλιτεχνικά άρματα του δήμου.
Γλέντι και στην Τρίπολη
Με αμείωτο κέφι και σε ξέφρενους ρυθμούς γιόρτασε και η αρκαδική πρωτεύουσα την Αποκριά, με πάρτυ στα μπαράκια της πόλης, ενώ επιτυχία, ενθουσιασμό και κοσμοσυρροή, παρουσίασε το Τριπολιτσιώτικο καρναβάλι που ολοκληρώνεται αυτή την ώρα στην πλατεία Σέχι με δημοτικούς χορούς και τραγούδια.
Η οικονομική κρίση, οι πολιτικοί Έλληνες κι Ευρωπαίοι και τα καμώματά τους και βέβαια η τρόικα, με πιπεράτα συνθήματα ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στο Τριπολιτσιώτικο καρναβάλι.
Περί τους 2.500 καρναβαλιστές σε πολλά γκρουπ χειροκροτήθηκαν θερμά από ντόπιους κι επισκέπτες, που είχαν γεμίσει ασφυκτικά τα πεζοδρόμια της πόλης, σε όλο το μήκος του δρόμου που πέρασε η καρναβαλική πομπή.
«Οδύσσεια των Ελλήνων» στο Ρέθυμνο
Πάνω από 12.000 καρναβαλιστές έδωσαν το παρών στη φετινή παρέλαση του ρεθυμνιώτικου καρναβαλιού.
Σαράντα μία ομάδες από το μεσημέρι ξεκίνησαν την πορεία που ολοκληρώθηκε το βράδυ, με κεντρικό θέμα την «Οδύσσεια των Ελλήνων» και επιρροές από την Ευρώπη, τους πολιτικούς, τους εταίρους μας και την οικονομική κρίση.
Η καύση του Βασιλιά Καρνάβαλου θα δώσει το έναυσμα για μία νύχτα γλεντιού, πριν την Καθαρή Δευτέρα, τις λαγάνες, τα νηστίσιμα, τους χαρταετούς και την εξόρμηση των περισσότερων στα χωριά του νομού.
Καρναβαλικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα
Η οικονομική κατάσταση και το πνεύμα λιτότητας που επιβάλλει η κρίση, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τα περισσότερα καρναβάλια που γίνονται σε διάφορα σημεία της χώρας και τα οποία απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση προς όλους για ένα αποκριάτικο ξεφάντωμα. Δείτε έναν οδηγό για τις φετεινές εκδηλώσεις κάνοντας κλικ εδώ.
Από την «καρδιά» του καρναβαλιού, την Πάτρα, μέχρι το Γαλαξίδι, την Αμφισσα, την Ξάνθη, και το Ρέθυμνο, σήμερα και αύριο η χώρα θα βρίσκεται σε καρναβαλικούς ρυθμούς. Σε διάφορες περιοχές, όπως η Θήβα με τον βλάχικο γάμο, αναβιώνουν έθιμα που χάνονται στα βάθη του χρόνου.
Σε άλλες πόλεις διοργανώνονται εκδηλώσεις που σκορπούν κέφι, γέλιο και χορό, σε δρόμους και πλατείες.
Μπορεί οι Βραζιλιάνες χορεύτριες και τα λαμπερά κοστούμια να ανήκουν στο παρελθόν, αφού οι πενιχροί προϋπολογισμοί των δήμων δεν «σηκώνουν» πλέον ανάλογα βάρη, ωστόσο οι διοργανωτές υπόσχονται μπόλικο κέφι σαν αντίδοτο στα προβλήματα της εποχής.
Εβαλαν φαντασία και αρκετό χιούμορ, «εκμεταλλεύτηκαν» το... υλικό που προσφέρει απλόχερα η επικαιρότητα και δημιούργησαν καρναβάλια που θα προσφέρουν κέφι και στιγμές ξεγνοιασιάς. Η οικονομική κρίση αποτελεί σημείο αναφοράς για σχεδόν όλα τα καρναβάλια, από την Ξάνθη με το «Τσίρκο η Ελλάς» μέχρι το Γαλαξίδι με το «Γάμο - Μνημούνιο του Κρίσου και της Κρίσης». Μάλιστα στο Κιλκίς κάνουν την εμφάνισή τους οι λεγόμενο «ΤρΑΓοϊκανοί», με τη μορφή τράγου και ανθρώπου.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου