Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Ρύθμιση για τα δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων



Στη μειώση κατά το ήμισυ της παρακράτησης που γίνεται στον μισθό των δημοσίων υπαλλήλων προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα όπως τα αρνητικά εκκαθαριστικά για τους εργαζομένους στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε από βήματος της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, σύντομα πρόκειται να εκδοθεί υπουργική απόφαση, με την οποία μπαίνει πλαφόν στο ποσό που θα παρακρατείται, σε συνάρτηση προς τις μηνιαίες αποδοχές.

Με βάση τη σχετική ενημέρωση, αντί η παρακράτηση να είναι 6/10 του μισθού, θα ορίζεται στα 3/10 του μισθού, ενώ εάν υπάρχουν δύο μισθωτοί στην οικογένεια ή άλλα έσοδα στο μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα, πέραν του ενός μισθού από το Δημόσιο, τότε η δόση συνολικά δεν θα υπερβαίνει τα 4/10 του οικογενειακού μηνιαίου εισοδήματος.

Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές από τις υπηρεσίες του υπ. Οικονομικών σε σχέση με ζητήματα όπως λ.χ. οι τόκοι των δανείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τράπεζες, ακριβώς λόγω των σημαντικών μειώσεων που έχει υποστεί το εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων , προχωρούν σε ρυθμίσεις με περισσότερες δόσεις ή ακόμη και σε πάγωμα καταβολής των δόσεων για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Στοιχεία του υπ. Οικονομικών δείχνουν ότι με αυτόν τον τρόπο, έχουν ήδη ρυθμιστεί περισσότερα από 750.000 στεγαστικά δάνεια.

Ελαστικές ρυθμίσεις έχει εφαρμόσει και η διοίκηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, όπως η καταβολή της μισής δόσης για διάστημα έως πέντε χρόνια, επιμήκυνση της διάρκειας εξόφλησης, αναστολή καταβολής δόσεων κ.α.

Στο σύνολό του το στρατιωτικό προσωπικό περιλαμβάνεται στη ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών που αφορά στα δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων και για την οποία έχει ψηφιστεί ανάλογη διάταξη, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Ως εκ τούτου, τονίζει, «δεν υφίσταται θέμα οιασδήποτε εξαίρεσης, από την εφαρμογή της ευνοϊκής διευθέτησης, για την μείωση των δόσεων στους δανειολήπτες του δημόσιου τομέα».

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου