Στη θέσπιση ενός ενιαίου φόρου ακινήτων προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά την απόφαση του ΣτΕ με την οποία κρίθηκε ότι το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, είναι συνταγματικό μόνο υπό την έννοια του ότι έχει έκτακτο χαρακτήρα.
Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ξεκινήσει τις διεργασίες προκειμένου να βρουν τον τρόπο που θα λειτουργήσει ο νέος ενιαίος φόρος και εάν σε αυτόν θα συμπεριληφθούν και τα αγροτεμάχια. Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι να βρεθούν μέτρα ισοδύναμου χαρακτήρα δηλαδή ύψους 2,3 δις. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα εισπράττεται από τις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες και όχι μέσω της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η επιτροπή για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος εξετάζει:
- Τη μείωση ή και ενδεχομένως την κατάργηση του αφορολογήτου των 200.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στον Φόρο ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ). Ο νέος φόρος είτε θα επιβάλλεται με μικρότερο αφορολόγητο είτε δεν θα έχει καθόλου αφορολόγητο. Επί της ουσίας επανέρχεται το ΕΤΑΚ που καταργήθηκε από το 2010.
- Την επιβολή του νέου φόρου κατοχής και στα αγροτεμάχια, τους αγρούς και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις που βρίσκονται εκτός σχεδίων πόλεων και σήμερα απαλλάσσονται.
- Ο ενιαίος φόρος θα επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου 2013 με βάση το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων ενώ θα αξιοποιηθεί και το αρχείο της ΔΕΗ. Το υπουργείο Οικονομικών θα αποστέλλει στους ιδιοκτήτες ακινήτων εκκαθαριστικά σημειώματα.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου