Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Εγκρίθηκε το «Agro7» για την αντιμετώπιση της χρήσης μεταλλαγμένων ζωοτροφών



Τη δημιουργία του «Agro 7», για την καταπολέμηση της χρήσης μεταλλαγμένων ζωοτροφών, ενέκρινε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως ανακοίνωσε με σχετική δήλωσή του ο υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης. Η απόφαση κρίνεται ως «θετική» από οργανώσεις και φορείς, ωστόσο όπως σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους και οι «Οικολόγοι Πράσινοι» το ζητούμενο πλέον είναι η εφαρμογή του.

Η Greenpeace σημειώνει σε ανακοίνωσή της πως το «Agro 7» «αποτελεί ένα πάγιο αίτημα της Greenpeace και των υποστηρικτών της τα τελευταία χρόνια, ως το πρώτο, μεταβατικό, στάδιο για την ουσιαστική προστασία των καταναλωτών».

«Το Υπουργείο επιτέλους ανταποκρίνεται, το πρότυπο Agro 7 όμως αυτό προβλέπεται να ολοκληρωθεί... ύστερα από 6μήνες!», αναφέρει η Greenpeace, σημειώνοντας πως «αυτό δεν είναι πολύ ικανοποιητικό αφού το πρόβλημα των μεταλλαγμένων ζωοτροφών υπάρχει εδώ και τώρα».

«Ταυτόχρονα, πρέπει να αγωνιστούμε ώστε το Agro 7 να είναι καλύτερο από τα σημερινά συστήματα ελέγχου που αποδείχτηκε ότι δεν είναι αρκετά», προσθέτει και συνεχίζει:

«Όσο για τις 4 εταιρείες που βρέθηκαν να χρησιμοποιούν μεταλλαγμένη ζωοτροφή, μέχρι και αυτή τη στιγμή δεν έχουν δεσμευτεί σε τίποτα. Ούτε μία εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει ότι θα πιέσει για την υλοποίηση ενός αξιόπιστου και αυστηρού κρατικού σήματος, ούτε έχει δεσμευτεί ότι θα ενταχθεί σε αυτό το πρότυπο αμέσως μόλις εκδοθεί. Επιπλέον, καμία εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει με τι τρόπο και πότε, θα ξεκινήσει να χρησιμοποιεί αποκλειστικά και μόνο μη-μεταλλαγμένες ελληνικές ζωοτροφές.

Δεν περιμένουμε όμως! Έχουμε ήδη στείλει επιστολές με τα αιτήματά μας σε δεκάδες άλλες εταιρείες παραγωγής ζωικών προϊόντων. Τα 500 εκατομμύρια ευρώ που ξοδεύονται κάθε χρόνο για να εισαχθούν μεταλλαγμένες ζωοτροφές αφορούν όλη την ελληνική παραγωγή. Έτσι και η λύση, που είναι η χρήση ελληνικής καθαρής ζωοτροφής, πρέπει να εφαρμοστεί από όλες τις εταιρείες. Ποιά θα είναι η πρώτη που θα αναλάβει τις ευθύνες που έχει απέναντι στους καταναλωτές για διατροφή χωρίς μεταλλαγμένα και παράλληλα θα βοηθήσει στην τόνωση της ελληνικής οικονομίας;

Συμπέρασμα: η πίεση αποδίδει αλλά χρειάζεται ακόμα περισσότερη για να γλιτώσουμε από τα μεταλλαγμένα!».

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου