Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Συνθετικά όργανα θα αντικαταστήσουν τα μοσχεύματα;



Συνθετικοί οισοφάγοι, τραχείες, τεχνητό δέρμα ή υποκατάστατα κυττάρων του αίματος είναι σήμερα μια πραγματικότητα για την επιστήμη. Τώρα πλέον, οι γιατροί προσανατολίζονται στην δημιουργία ολόκληρων ζωτικών οργάνων, όπως νεφρά ή καρδιά, αποκλειστικά στο εργαστήριο.

Το παράδειγμα που αναφέρει το BBC σε σχετικό του δημοσίευμα είναι χαρακτηριστικό. Τον περασμένο Ιούνιο, ένας άνδρας από την Ερυθραία με καρκίνο στην πνευμονική του τραχεία χειρουργήθηκε και βγήκε από το νοσοκομείο με μια ολοκαίνουρια τραχεία, χωρίς καμία ένδειξη καρκίνου! Τέτοιες «μεταμοσχεύσεις» έχουν γίνει και στο παρελθόν, αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που ενσωματώθηκε στον οργανισμό ενός ανθρώπου όργανο αποκλειστικά ανεπτυγμένο στο εργαστήριο, χρησιμοποιώντας κύτταρα του ίδιου του ασθενούς.
Η περίπτωση αυτή ήταν μία από τις τελευταίες επιτυχίες της εξέλιξης ανθρωπίνων οργάνων από την επιστήμη, αναφέρει το BBC. Ο στόχος είναι απλός: να δημιουργηθούν εξατομικευμένα όργανα, με την χρήση κυττάρων του ίδιου του ασθενούς που τα χρειάζεται. Έτσι, δεν θα πρέπει κανείς να περιμένει να έρθει η σειρά του στη λίστα για μεταμόσχευση, ρισκάροντας τη ζωή του, και να κάνει χρήση ισχυρών φαρμάκων ή χημειοθεραπείας.
Η επιτυχία αυτή, δείχνει ότι η επιστήμη έχει προχωρήσει πολύ στην δημιουργία τεχνητών οργάνων, δίνοντας ελπίδες σε εκατομμύρια ασθενείς, αν και οι επιστήμονες αναφέρουν ότι χρειάζονται ακόμη δεκαετίες έρευνας για να τελειοποιήσουν τις μεθόδους τους.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου