Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Τι προβλέπει το τελικό κείμενο της συμφωνίας Ελλάδας – Siemens



Συγγνώμη από τη Siemens, 700 νέες θέσεις εργασίας, 170 εκ. ευρώ (και 100 υποτροφίες) περιλαμβάνει η συμφωνία του ελληνικού κράτους με τη Γερμανική εταιρεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία «έκλεισε οριστικά» την Πέμπτη το βράδυ.
Το τελικό κείμενο θα εγκριθεί από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο για να εισαχθεί στο υπουργικό συμβούλιο. Στη συνέχεια θα κυρωθεί από την ελληνική Βουλή.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές στο πολυσέλιδο κείμενο της συμφωνίας κατέληξαν αργά το βράδυ της Πέμπτης από την ελληνική πλευρά ο κ.κ. Ευγένιος Γιαννακόπουλος νομικός και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων, η κυρία Χ. Μανωλοπούλου(σύμβουλος Βενιζέλου) και η πρέσβης κυρία Μαρία Θεοφίλη.
Από τους Γερμανούς παρόντες ήταν οι κ.κ. Ρ. Σικέλλης, νομικός σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα, Φ. Γκλόκνερ(από το νομικό τμήμα στη Γερμανία) και άλλο μεγαλοστέλεχος της Siemens, που βρίσκεται αμέσως μετά τον Π. Σόλμσεν, Σ. Μπρέχαρτ. Όλα τελείωσαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ενώ δεν έλειψαν και οι εντάσεις της τελευταίας στιγμής.
Σύμφωνα με το τελικό κείμενο στο πρώτο κεφάλαιο η γερμανική εταιρεία ζητάει συγνώμη από το ελληνικό Δημόσιο για όσα δημιουργήθηκαν στα πλαίσια των δικογραφιών και κυρίως για την ανάρμοστη συμπεριφορά ενάντια στους κανόνες διαφάνειας αξιωματούχων της σε ολόκληρο τον κόσμο. Δηλώνει ότι παρά την οικονομική κρίση της Ελλάδας πιστεύει ότι η χώρα θα ανακάμψει και καλεί «τους επενδυτές από όλο τον κόσμο να έρθουν και να στηρίξουν τη χώρα…» Δηλώνει ακόμη ότι θα στηρίξει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα. Δεσμεύεται επίσης πως θα ενισχύσει μέσα στο 2012 με 100 εκατ. ευρώ μετρητά την Siemens Ελλάδος, προκειμένου η εταιρεία, των 600 εργαζομένων, να ανακάμψει.
Όπως αποκάλυψε «Το Βήμα» η εταιρεία θα δώσει στη χώρα μας παροχή-αποζημίωση 90 εκατ. ευρώ υπό μορφήν εκπαιδευτικών προγραμμάτων, χρηματοδοτήσεις κρατικών φορέων ενάντια στη διαφθορά και 100 μεταπτυχιακές υποτροφίες σε γερμανικά πανεπιστήμια. Παράλληλα παραιτείται από απαιτήσεις 79.450.000 ευρώ από έργα σε νοσοκομεία, ΟΣΕ, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια και άλλα. Δεσμεύεται, επίσης, για τη δημιουργία εργοστασίου στην Ελλάδα, που θα δώσει 700 νέες θέσεις εργασίας.
Το ελληνικό κράτος παραιτείται από αστικές απαιτήσεις, αλλά και διοικητικά πρόστιμα κατά της εταιρείας και στελεχών της και σε αυτή την παραίτηση περιλαμβάνονται και οι απαιτήσεις οργανισμών του ελληνικού Δημοσίου. Ρητώς αναφέρεται ότι παραιτείται και από τις απαιτήσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Το ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει από την πλευρά του ότι η εταιρεία είναι αξιόπιστη με την έννοια της ευρωπαϊκής εταιρείας, ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την περαιτέρω συνεργασία των δυο πλευρών.
Δημιουργείται εποπτικό συμβούλιο για τη διαφάνεια από τρεις έλληνες και τρεις εκπροσώπους από τη γερμανική εταιρεία. Επικεφαλής θα είναι Έλληνας. Η συμφωνία, αν υπάρξουν διαφορές, θα κριθεί από το Διεθνές διαιτητικό Δικαστήριο στη Γενεύη.
Για να κλειστεί η συμφωνία συναντήθηκαν οι δυο πλευρές περίπου 15 φορές μετά τις 21η Δεκεμβρίου 2011. Όλα άρχισαν από την συνάντηση του Π. Σόλμσεν, αντιπροέδρου της Siemens, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευαγ. Βενιζέλο στις 15 Δεκεμβρίου. Εκείνος είχε εξουσιοδοτηθεί από το υπουργικό συμβούλιο για την πραγματοποίηση εξωδικαστικού συμβιβασμού. Η συζήτηση των δυο ανδρών σηματοδότησε και την έναρξη των συνομιλιών.
Πληροφορίες επιμένουν ότι το θέμα είχε συζητηθεί και μεταξύ της καγκελαρίου Μέρκελ και του έλληνα πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου.
Για πολλούς ο εξωδικαστικός συμβιβασμός θα σηματοδοτήσει την ολοκλήρωση και της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης με δεδομένο ότι έξι δικογραφίες εκκρεμούν ακόμα στη δικαιοσύνη, ενώ η έρευνα στη χώρα μας ξεκίνησε το 2005! Την ίδια ώρα εκκρεμούν αποφάσεις για πολλούς εμπλεκόμενους για τους οποίους δεν έχει εντοπιστεί κάτι επιλήψιμο, παρότι εμφανίζονταν ως πρωταγωνιστές του σκανδάλου. Στον αντίποδα άνθρωποι, που διακίνησαν εκατομμύρια ευρώ κινούνται ελεύθερα, χωρίς καμία επίπτωση… Και όλα αυτά όταν η γερμανική Δικαιοσύνη έχει εκκαθαρίσει την υπόθεση εδώ και τρία χρόνια!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου